Húsvétkor a legtöbb családnak megvannak a tradicionális ételei, de időnként érdemes kikacsintani, és más nemzetek ételeit elkészíteni. A żurek tartalmas és nagyon ízletes, de azt semmiképp nem mondhatjuk, hogy pillanatok alatt kész van, hiszen már a tálalás előtt napokkal elő kell készíteni. Ez azonban ne tántorítson el bennünket: a végeredmény megéri a befektetett időt!
A kovász (kwas) hozzávalói:
- 30 dkg rozsliszt
- 5 dl felforralt, majd visszahűtött, szobahőmérsékletű víz
A kovász elkészítése:
A rozslisztet keverjük össze a vízzel egy nagy tálban, takarjuk le konyharuhával, majd 4-5 napra tegyük meleg helye.
A żurek hozzávalói:
25 dkg leveszöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma)
1,5 liter víz
25 dkg fehér kolbász
fél kg kockákra vágott burgonya
fél kg kovász (kwas)
1 púpozott evőkanál liszt, vízzel kikeverve
1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál sóval összekeverve
3 keményre főzött tojás
A żurek elkészítése:
A leveszöldséget kezdjük el főzni a vízben. Forrás után közepes lángon főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a kolbászt, nagy lángon forraljuk fel, majd közepes lángon ismét főzzük 30 percen keresztül. Ezt követően vegyük ki a kolbászt, hűtsük le, és karikázzuk fel.
A levest szűrjük le, a zöldségeket tegyük egy külön tálba.
A krumplit és a kovászt adjuk hozzá az alapléhez, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük addig, míg a krumpli félkeményre fő. Szükség esetén sózzuk.
Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a vízzel elkevert lisztet, a kolbászt és a zúzott fokhagymát. Közepes lángon főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Tálaláskor tegyünk a levesbe fél főtt tojást, kínáljuk mellé a zöldségeket és a kolbászt, ízlés szerint rozskenyeret.